Již 9. ročník mistrovství v sekání sektů, který se uskutečnil 15. 6. 2013 ve vyhlášené sklepní lokalitě Nechory u Prušánek na Hodonínsku, nabídl napínavý sommelierský souboj 21 sommelierských špiček z ČR a SR. Na soutěži nechyběli ani mladí sommelieři z SOU a SOŠ SČMSD Přímětická ve Znojmě, Petra Kalandříková ze třídy HT 2. A, Michaela Stuchlíková z HT 1.A a Dang Ahn Tu z KČ 1.B. Žáci ve věku 16 až 17 let si vedle profesionálních sommelierů odlišné věkové kategorie vedli velmi dobře.
Petra Kalandříková si úspěšně prosekala cestu do finálové šestky, kde ji čekala exhibice před 300 hosty. Sekala šavlí, klasicky, za zády, skleničkou, sekyrou, obručí. Semifinalistka Michaela Stuchlíková úspěšně sekala šavlí, sekyrou, ale i golfovou holí. Cenu publika a 3. místo získal Dang Ahn Tu za své vystoupení se šavlí a samurajskou katanou.
Náročnost soutěže zvyšuje skutečnost, že v ní jde především o bezpečnost a teprve pak o kreativitu a originalitu sekání. Mladí sommelieři se otrkali nejen v netradičním otevírání sektů, ale i ve vystupování před početným publikem, rozvíjeli sommelierské i komunikační schopnosti. Příprava na soutěž není jednoduchá, spotřeba sektů je celkem nákladná, proto dík za podporu patří škole a vinařstvím VINO HORT, LAHOFER a ZNOVÍN ZNOJMO.
Mimochodem, napínavá nebyla tentokrát jen samotná soutěž, ale i cesta ze Znojma. Studenti si všimli, že přes frekventovanou silnici, daleko od lidských obydlí, přechází želva. Okamžitě se pro ni vrátili, a když zjistili, že už ji nějaké auto stihlo zranit, vzali ji s sebou na soutěž. Tam si želva hned získala příznivce a večer si pro ni přijeli z brněnské veterinární stanice. Bylo ještě nutné zorganizovat sbírku na její ošetření a pobyt ve stanici, ale to vůbec nebyl problém. Soutěž zřejmě získala svého maskota.
František Koudela,finalista soutěže