Kofein je přírodní složkou kávy a čaje. Používá se jako přísada do některých druhů pečiva, mražených mléčných výrobků, sladkostí, želatiny, pudinků a nealkoholických nápojů, ale také do kosmetických přípravků.
Negativní účinky kávy
Je důležité si uvědomit, že kofein v kávě je silná látka. Může stimulovat centrální nervový systém, zvyšuje srdeční tep a celkově zrychluje metabolismus. Zvyšuje sekreci žaludečních kyselin a posiluje činnost ledvin a močového měchýře. Je také dobře známý pro svou nepříjemnou schopnost ovlivňovat spánek. Káva však především zvyšuje krevní tlak, a tím i riziko vzniku srdečních chorob.
Pozitivní účinky kávy
Studie ukázaly, že káva je zarytým bojovníkem proti diabetu, a to hlavně druhého typu. Milovníci kávy mají také menší procento pravděpodobnosti, že je postihne mozková příhoda. Tento nápoj povzbudí do cvičení a dokonce snižuje riziko onemocnění rakovinou. Kromě kofeinu, který podporuje lymfatický tok, obsahuje káva další cenné látky pro naši krásu. Jsou to zejména organické kyseliny, tuky, alkaloidy a některé významné minerály jako draslík, hořčík a železo. Kávový olej, který je bohatý na kyselinu linolovou, zabraňuje stárnutí pleti a činí ji pružnější.
Káva v kosmetice
Kávová zrnka obsahují silné antioxidační látky, které pomáhají odstranit odumřelé kožní buňky a dodávají pokožce mladistvý vzhled. Dále se kofein používá při výrobě zeštíhlujícího gelu. Velmi účinný je také na otoky, a proto se přidává do očních gelů či krémů, odstraňuje i tmavé kruhy pod očima. Stejně blahodárná je káva i pro vlasy.
Veronika Mahr, UOV