Obsah
Profesní kvalifikace
Zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání a změně některých zákonů, ve znění zákona č. 110/2007 Sb. (dále jen „zákon č. 179/2006 Sb. zavádí jednotný, transparentní a objektivní způsob ověřování a uznávání dovedností a vědomostí jedince bez ohledu na to, jakým způsobem je získal – zdali studiem, či praxí.
Zákon č. 179/2006 Sb. dělí jednotlivá povolání na tzv. profesní kvalifikace, čímž specifikuje jednotlivá povolání, která jsou samostatně uplatnitelná na trhu práce.
Např.: povolání kuchař-číšník lze rozdělit do několika profesních kvalifikací. V případě získání všech profesních kvalifikací získá absolvent výuční list v oboru Kuchař-číšník.
65-51-H/01 Kuchař-číšník:
- 65-008-H Složitá obsluha hostů
- 65-004-H Příprava minutek
- 65-002-H Příprava pokrmů studené kuchyně
- 65-001-H Příprava teplých pokrmů
SOU a SOŠ SMČSD, Znojmo, s. r. o. je autorizovanou osobou pro udělování profesních kvalifikací z oblasti gastronomie:
- 65-001-H Příprava teplých pokrmů
- 65-002-H Příprava pokrmů studené kuchyně
- 65-004-H Příprava minutek
- 65-007-H Jednoduchá obsluha hostů
- 65-008-H Složitá obsluha hostů
- 65-009-H Barman
- 65-010-H Sommelier
- 65-013-E Výroba knedlíků