Obsah

NABÍDKA PRAKTICKÝCH DOVEDNOSTÍ ŽÁKŮ 2022-2023

Vyberte si téma, které vás zajímá, a žáci naší školy přijdou za vámi. Každé téma lze uskutečnit během jedné vyučovací hodiny.

Stačí jen zavolat na telefonní číslo: 537 020 555; 537 020 512 nebo napsat e-mail karpiskova.ludmila@sousoszn.cz

 

OBOR

 

TÉMA

ANOTACE

UČITEL

PŘEDMĚT

KADEŘNÍK

OSOBNOST KADEŘNÍKA

Cílem prezentace je představit obor Kadeřník, možnosti uplatnění absolventů na trhu práce, dalšího vzdělávání po ukončení studia, zahájení vlastního podnikání.

Bc. Soukupová

Svět práce – volba povolání

KADEŘNÍK

PĚSTĚNÍ A PÉČE O VLASY

Cílem prezentace je vysvětlit funkci jednotlivých vlasových přípravků, popis technologického postupu při aplikaci, objasnění pravidel výběru odpovídajícího vlasového přípravku s možností domácí výroby.

Bc. Soukupová

Svět práce – volba povolání

KADEŘNÍK

MÓDNÍ TRENDY

Cílem prezentace je ukázka střihu, zaplétání copů – různých typů, promítnutí ukázek nových módních trendů, vysvětlení teoretických postupů malování na vlasy.

 

Bc. Soukupová

Svět práce – volba povolání

KADEŘNÍK

ÚČESY PODLE TVARU OBLIČEJE

Cílem prezentace je určení typologie tvaru obličeje (včetně praktického nácviku), typů podle ročního období a doporučení vhodného střihu a barvy vlasů, odpovídajícího oblečení a módních doplňků.

Bc. Soukupová

Svět práce – volba povolání

PRODAVAČ

DÁRKOVÉ BALENÍ

Cílem prezentace je ukázka ozdobného balení dárků, jednání se zákazníkem, ukázky netradičního balení

Mgr. Pykalová

Svět práce – volba povolání

TRUHLÁŘ

POZNÁVÁNÍ DŘEVIN

Cílem prezentace je naučit se rozlišovat dřeviny jehličnaté a listnaté dle struktury dřeva. Uchazeči budou seznámeni s průběhem teoretické i praktické výuky v oboru Truhlář.

Dvořák Pavel

Svět práce – volba povolání

AUTOMECHANIK

PŘEDSTAVENÍ OBORU

Cílem prezentace je seznámení uchazečů s průběhem studia, promítnutí motivačního DVD, popis činností na odborném výcviku (vybavení provozoven, používané nářadí, organizace), ukázka výrobků žáků. 

Ing. Doležal

Svět práce – volba povolání

KUCHAŘ–ČÍŠNÍK

BARMANSTVÍ

Cílem prezentace je praktická ukázka míchání koktejlů, poskytnutí základních informací o nabídce učebních oborů v naší škole a uplatnění žáků na trhu práce.

Bc. Benda

Příprava pokrmů

KUCHAŘ–ČÍŠNÍK

PŘÍPRAVA SALÁTŮ

Cílem prezentace je praktická ukázka přípravy a servisu jednoduchých pokrmů studené kuchyně a možností dalšího uplatnění v oboru.

Mgr. Bednaříková

Příprava pokrmů

KUCHAŘ–ČÍŠNÍK

SLAVNOSTNÍ TABULE

Cílem prezentace je praktická ukázka založení slavnostní tabule, poskytnutí základních informací o nabídce učebních oborů v naší škole a uplatnění žáků na trhu práce.

Bc. Hudečková

Příprava pokrmů

KUCHAŘ–ČÍŠNÍK

SERVIS VÍNA

Cílem prezentace je praktická ukázka servisu vína, poskytnutí základních informací o nabídce učebních oborů v naší škole a uplatnění žáků na trhu práce.

Mgr. Sedláková

Příprava pokrmů

KUCHAŘ–ČÍŠNÍK

PEČEME

S RADOSTÍ

Cílem prezentace je praktická ukázka pečení k různým příležitostem (např. Vánoce, Velikonoce, ale i další), poskytnutí základních informací o nabídce učebních oborů v naší škole a uplatnění žáků na trhu práce.

Mgr. Sedláková

Příprava pokrmů

GRAFICKÝ DESIGN A PODNIKÁNÍ

PROČ STUDOVAT GRAFICKÝ DESIGN A PODNIKÁNÍ

Cílem prezentace je představení nového oboru se zaměřením na předměty, které se vyučují. Žáci zjistí, jaké vlastnosti by měli mít budoucí uchazeči, na co se škola zaměřuje v průběhu studia a jaké dovednosti a kompetence budou mít žáci po ukončení studia – uplatnění.

Mgr. Andelová (Ing. Senko)

Svět práce – volba povolání

KOSMETICKÉ SLUŽBY

VIZÁŽ

Cílem prezentace je představit druhy líčení, líčidla dekorativní kosmetiky a předvést ukázky denního líčení.

Bc. Fišerová

Svět práce – volba povolání

KOSMETICKÉ SLUŽBY

KRÁSNÉ RUCE

A NEHTY

Cílem prezentace je poradit, jak o ruce správně pečovat, jaké možnosti nabízí obor kosmetické služby ke zkrášlení rukou.

Budou vysvětleny jednotlivé úkony, např. aplikace gelových a akrylových nehtů, provedení manikúry, P-Shine apod.

Bc. Fišerová

Svět práce – volba povolání

KOSMETICKÉ SLUŽBY

PREZENTACE OBORU

Cílem prezentace je objasnění výhod studia oboru a představení možností dalšího vzdělávání.

Bc. Fišerová

Svět práce – volba povolání

CESTOVNÍ RUCH

HISTORIE CESTOVNÍHO RUCHU

Cílem prezentace je představení historie cestování, seznámení uchazečů s důvody cestování, vznikem cestovního ruchu jako odborné disciplíny, významnými osobnostmi cestovního ruchu (jejich objevy a přínosy pro obor). Prezentaci lze využít jako motivaci pro studium oboru nebo v rámci výuky společenskovědních disciplín či zeměpisu.

 

Ing. Kubová

Svět práce – volba povolání

zeměpis

CESTOVNÍ RUCH

PRÁCE V HOTELU

Cílem prezentace je představení hotelu jako živého organismu, kde vše musí fungovat. Žáci budou seznámeni s organizační strukturou hotelu, jednotlivými odděleními a pracovní náplní jednotlivých pracovníků.

Ing. Kubová

Svět práce – volba povolání

SOCIÁLNÍ ČINNOST

PŘEDSTAVENÍ OBORU SĆ + ZDRAVOVĚDNÝ KVÍZ

Cílem prezentace je představení oboru, tedy profil absolventa, vyučované předměty, vlastnosti pracovníků v sociálních službách, postřehy z praxe (přímá péče o klienta + aktivizace klientů).

Prezentace je doplněna kvízem z biologie člověka (učivo 8. - 9. třídy).

Mgr. Sabová

Svět práce – volba povolání

biologie

SOCIÁLNÍ ČINNOST

PREVENCE PORUCH PŘÍJMU POTRAVY – FAKTA A MÝTY. OBOR SĆ

Cílem prezentace je představení problematiky poruchy příjmu potravy, konkrétních fakt až po mýty. Prezentace je doplněna ukázkami z knih, v nichž se se svými zkušenostmi dělí přímo dívky, které se s anorexií potýkaly. Prezentace je doplněna o představení oboru (profil absolventa, vyučované předměty, vlastnosti pracovníků v sociálních službách, postřehy z praxe).

Mgr. Sabová

Biologie, člověk a zdraví, svět práce – volba povolání

HOTELOVÝ MANAGEMENT

PROČ STUDOVAT HOTELOVKU

Cílem prezentace je seznámit uchazeče s výhodami studia tohoto oboru a možnostmi dalšího vzdělávání a uplatnění v oboru.

Ing. Balíková

Svět práce – volba povolání

HOTELOVÝ MANAGEMENT

ZAJÍMAVOSTI

O KÁVĚ A JEJÍ ALTERNATIVNÍ PŘÍPRAVĚ

Cílem prezentace je seznámit žáky ZŠ motivační formou s daným tématem, tedy kávou, její alternativní přípravou a zajímavostmi o vlivu na lidský organismus.

Mgr. Vera Kuchařová

Příprava pokrmů