Itálie, země proslulá svou gastronomií, byla cílem exkurze žáků oborů Kuchař-číšník a Hotelnictví a turismus z SOU a SOŠ Přímětická ve Znojmě. Tyto žáky ve dnech 7.-14.9. hostilo malebné italské město Cesenatico a hotel San Paolo se stal dějištěm jejich zasvěcování do místních kulinářských tradic. Studenti se po celou dobu pobytu podíleli na výrobě i servírování typických italských jídel a seznámili se tak s přípravou těstovin, polévek, pokrmů z mořských ryb a plodů moře i lahodného capuccina. Poznali, jak se vyrábí i používá olivový olej, vinný ocet nebo bylinková sůl. V rámci degustace ochutnali římský chléb piatina, sýr parmazán i olivy, pro italskou kuchyni nezbytné. Bohatý program zahrnoval také návštěvu obchodního centra s italskými potravinami, rybího trhu, námořního baru a plovoucího muzea lodí. Zajímavý byl výlet do San Maria a do Cervie na místní slavnosti soli, při kterých se na molu rozdává mořská sůl, shrabovaná ručně bez použití techniky. Samozřejmě nechybělo koupání v moři.
Znalosti účastníků ověřil závěrečný test , jehož výsledky byly oceněny certifikátem. Exkurze tak znamenala nejen nové zážitky a poznání zvyklostí cizí země, ale i významný krok v budoucí profesi.
Fotografie:
č. 1 – Návštěva městečka Cervie. Studenti si prohlédli muzeum lodí ve starém přístavu, který navrhl Michelangelo
č. 2 – Příprava restaurace na oběd
č. 3 – Příprava marinovaných sardinek – společné foto po úspěšném splnění úkolu
č. 4 – Studentky připravují italský pokrm – Lasagne
č. 5 – Součásti kurzu, nebylo jen seznamování s italskou kuchyní, ale i výlet do San Marina
č. 6 – Na tradičním italském trhu se studenti seznamují s produkty potřebnými k přípravě pokrmů