Obsah

Na SOU a SOŠ Přímětická se učí baristé

Typ: ostatní
Pojem barista je pro většinu z nás nový a ne všichni přesně vědí, co si pod ním představit. Barista je ten, kdo vaří kávu, současně obsluhuje hosta, každý den dokáže nabídnout novou kávovou specialitu, rozumí procesu pražení kávy, zná kávu, ze které vaří, a ovládá použití všech dalších přísad, se kterými pracuje.

Profese baristy vyžaduje především široké vědomosti v oboru kávy. Milovníci kávy u nás se musí potýkat s mnoha překážkami, jednou z nich jsou právě nedostatečné odborné znalosti baristů a s tím související špatně informovaná klientela. Barista je náročné povolání, jež v dnešní době vykonává řada lidí bez potřebné kvalifikace. Skutečných baristů, kteří se skutečně vyznají ve využívané technice a práci s kávou, je jen malé množství.

Návštěvníky kaváren očekávající pozitivní změny jistě potěší skutečnost, že SOU a SOŠ Přímětická vychovává budoucí baristy. Dne 4.4.2008 se uskutečnil seminář o kávě firmy PASCUCCI spojený s kurzem kávy pod vedením Mgr. Renaty Kopecké, lektorky s licencí italské firmy. Účastníci načerpali množství odborných informací, vyzkoušeli si přípravu kávy a degustovali různé druhy a formy tohoto povzbuzujícího nápoje. Jejich snaha a zájem byly stvrzeny certifikátem.


Vytvořeno: 4. 4. 2008
Poslední aktualizace: 23. 8. 2017 20:33
Autor: Správce Webu