Profese baristy vyžaduje především široké vědomosti v oboru kávy. Milovníci kávy u nás se musí potýkat s mnoha překážkami, jednou z nich jsou právě nedostatečné odborné znalosti baristů a s tím související špatně informovaná klientela. Barista je náročné povolání, jež v dnešní době vykonává řada lidí bez potřebné kvalifikace. Skutečných baristů, kteří se skutečně vyznají ve využívané technice a práci s kávou, je jen malé množství.
Návštěvníky kaváren očekávající pozitivní změny jistě potěší skutečnost, že SOU a SOŠ Přímětická vychovává budoucí baristy. Dne 4.4.2008 se uskutečnil seminář o kávě firmy PASCUCCI spojený s kurzem kávy pod vedením Mgr. Renaty Kopecké, lektorky s licencí italské firmy. Účastníci načerpali množství odborných informací, vyzkoušeli si přípravu kávy a degustovali různé druhy a formy tohoto povzbuzujícího nápoje. Jejich snaha a zájem byly stvrzeny certifikátem.