Sommelier je nejen odborník v oblasti kvalitního lahodného vína, ale musí se také orientovat v ostatní nápojové gastronomii (destiláty, káva, čaj atd.). O tom, že mezi kompetence sommeliera patří i znalost doutníků, se přesvědčili mladí sommeliéři ze SOU a SOŠ Přímětická na zajímavém semináři. Poučili se o historii i výrobě doutníků a poznali, jak se správně doutníky skladují, rozdělují a jaké jsou nejznámější značky. Největším přínosem semináře byly ukázky správného servisu a výběru doutníků zákazníkovi.
Seminář byl připraven ve spolupráci s největším dovozcem doutníků do ČR Mostex Group (www.mostex.cz) v zastoupení pana Petra Macha. Díky této firmě si sommeliéři vyzkoušeli servis, například zapálení doutníků nad hořící brandy, a poznali pomůcky nezbytné pro práci s doutníky. Studenti si osvojili nové znalosti a dovednosti a prožili příjemné odpoledne. Pochopili, že správný sommelier je schopen na přání zákazníka poskytnout kvalitní doutník s kvalitním servisem, ale on sám zůstává vždy nad věcí.