Obsah

Sommeliéři ze SOU a SOŠ Přímětická poznávali pražské restaurace

Typ: ostatní
Dne 18. dubna se studenti-sommeliéři ze SOU a SOŠ Přímětická vypravili do Prahy, aby se seznámili s celodenní pracovní činností špičkových sommeliérů v nejlepších restauracích a vinotékách. První zahřívací kolo se uskutečnilo v Galerii vín Le Bouchen v Millennium Plaza. Sommelier Zdeněk Zajíc seznámil žáky se skvosty této galerie, francouzskými víny Chateau Margaux, Chateau Lafite, Yquem, Le Pin, pochlubil se legendárním Chateau Potrus, úžasnou sbírkou ročníků Romanée – Conti, známým Chateaneuf–du–Pape a neopomněl ani Montrachet a samozřejmě champagne. Součástí návštěvy Galerie byla zkouška senzorických smyslů. Mladí sommelieři měli možnost vyzkoušet, nakolik citlivý je jejich čich, rozpoznat vůně typické pro víno a specifikovat vady, které se mohou ve víně vyskytnout. Studenti dosáhli slušných výsledků, když v průměru rozlišili 9 vzorků z 15.

Druhou zastávkou byla LA CASA del HABANO, club doutníků, kde sommelieři pro své zákazníky nakupují kvalitní doutníky ze speciálního humidoru a potřeby pro servis doutníků. Studenty velice pobavil upovídaný papoušek, který byl součástí tohoto clubu dýchajícího opravdovou kubánskou atmosférou.

La Casa Argentina byla dalším naším sommlierským dostavením. Tato restaurace představuje Argentinu se vším, co bychom našli ve skutečné Argentině: steaky připravované před zraky hostů z kvalitního argentinského skotu a k tomu argentinská vína servírovaná zdejším sommelierem Martinem Markem, piáno, tango, tropická zákoutí. Opravdu kouzelná restaurace, v níž se denně prodá asi 300 steaků a 500 lahví vína, láká k návštěvě. V době naší návštěvy právě přicházely finalistky miss ČR.

Další naše kroky směřovaly do Paláce Kinských, restaurace a současně sídla Asociace sommelierů České republiky. Studenti se seznámili s posláním a náplní asociace a osobně poznali prezidenta asociace sommelierů Martina Pastyříka. Sommelier Petr Sláma se svými kolegy a šéfkuchařem Janem Kracíkem připravili kromě zajímavé přednášky i příjemné pohoštění v podobě dvou Amuse Bouche (tzn. pozornost šéfkuchaře). Studenti si pochutnali na krému z brambor a zeleniny s kapkami olivového oleje a terince z farmářského prasátka s ovocným chutney. Díky vstřícnému přístupu profesionálů si mohli studenti ucelit své dosavadní poznatky ze sommelierství a zažít, jak funguje spolupráce sommeliera s kuchařem v provozu.

Posledním cílem exkurze se stala restaurace Flambée, kterou jsme navštívili již v loňském roce a která nezklamala ani tentokrát. Milé přijetí a příjemná atmosféra znamenaly skvělé zakončení dne nabitého novými zážitky.

http://www.lebouchon.cz/

http://www.lacasadelhabano.cz/

http://www.lacasaargentina.cz/

http://www.palac-kinskych.cz/

http://www.flambee.cz/cz/

Fotka č. 1 – Naši mladí sommeliéři s výborným kolektivem, restaurace Le Bouchen, 002

Fotka č. 2 – Při poznávání vůní, obstáli někteří žáci na výbornou

Fotka č. 3 – Sommeliéři měli možnost seznámit se s legendárním Romanée-Conti

Fotka č. 4 – Studenti poznávají rozlišné vůně

Fotka č. 5 – V Paláci Kinských nám připravili opravdový gastronomický zážitek


Vytvořeno: 18. 4. 2008
Poslední aktualizace: 23. 8. 2017 20:33
Autor: Správce Webu