Dne 27. 11. 2007 se v Praze v Galerii vín „Le Bouchon“ hotelu Marriot konala pod záštitou Asociace sommeliérů ČR kvalifikační soutěž na ME 2008 a MS 2010. Finalistkou soutěže byla také studentka SOU a SOŠ Přímětická ze Znojma Eliška Strachotová, která k náročnému úkolu přistoupila zodpovědně a na profesionální úrovni. Teoretická část soutěže zahrnovala test zaměřený na Francii i ostatní vinařské země. Následovalo určování vzorků podle vůně a degustace tří francouzských vín, u které byl důležitý senzorický popis, poznání odrůdy, ročníku, popř. oblasti. Soutěž byla završena slavnostním menu (domácí terinka, Cassoulette ze šneků s bramborovým pyré, konfitované stehýnko z létajícího kačera, marmeláda z červeného zelí a jablek s restovanými bramborami La Ratte a žemlovým knedlíčkem, variace sýrů s ořechovým chutney a čerstvými ořechy) doprovázeným víny a skvělou obsluhou s odborným výkladem. Účastí v soutěži si Eliška Strachotová nejen ověřila své sommeliérské schopnosti, ale také se dostala do prostředí špičkových odborníků, kteří jsou schopni komunikovat s hostem o víně v několika světových jazycích.
Studentka SOU a SOŠ Přímětická mezi předními sommeliéry
27. listopadu 2007 odstartoval vicepresident ASČ Ivo Dvořák 10. ročník sommeliérské soutěže O Burgundský hrozen, což je kvalifikační soutěž na mistrovství Evropy a mistrovství světa. Měla jsem možnost se této soutěže zúčastnit a v galerii vín Le Bouchon v Praze stanout po boku profesionálních sommeliérů z předních pražských restaurací a hotelů. Náročná soutěž předpokládala velmi specifické znalosti a dovednosti. Písemný test byl zaměřený na Francii, její vína a oblasti i jiná národní specifika. A francouzská vína nás pak provázela celým dnem. Součástí testu bylo i rozpoznávání vůní a senzorický rozbor tří vín. Na oběd byli všichni soutěžící pozváni do pražské restaurace Paláce Kinských, kde jsem měla možnost pozorovat práci vynikajících číšníků a sommelierů, vychutnat opravdu skvělé souznění vína a pokrmu a hlavně vyzkoušet takové gurmánské delikatesy, jako je třeba Cassoulette ze šneků s bramborovým pyré. Následovalo vyhlášení semifinalistů, kteří před odbornou porotou předváděli otevírání šampaňského vína Crémanty. Poté jsme si za pomoci moravského sommeliéra Libora Nazarčuka zkontrolovali odpovědi dopoledního písemného testu.
Soutěž pokračovala v salónku proslulého hotelu Marriott, kde byli soutěžící představeni veřejnosti a vyhlášeni čtyři nejlepší sommeliéři ČR roku 2007, kteří postoupili do finále. Jejich úkolem bylo v limitu 10 minut zdekantovat červené víno, přiblížit hostům francouzskou oblast Burgundsko a poznat tři vzorky vín pouhým senzorickým rozborem, tzn. určit odrůdu vína, oblast, ze které pochází, kategorii a ročník. Po vyhlášení vítěze proběhl v prostorách hotelu slavnostní raut. Celý den byl opravdu náročný, ale pro mě velmi poučný. Příjemné bylo, že jsem měla příležitost degustovat pravé šampaňské z oblasti Champagne i další zajímavá vína, například Bourgogne-Aligoté AOC 1996, Beaujolais Villages AOC, champagne Bessarat de Bellefon, Mâcon village blanc 2005, Côte de Nuits villages „Créole“ 2002, Châteauneuf-du-Pape „Roussannes“ 2001.
V budoucnu se chci sommeliérství a vínu věnovat, a tak jsem si během krásného podzimního dne ve společnosti významných sommeliérů opět uvědomila, že se mám ještě hodně co učit.
Eliška Strachotová,
obor Hotelnictví a turismus,
SOU a SOŠ, SČMSD Znojmo
Fotka č. 1 – Nejen Eliška jako junior sommelierka se s testem potrápila, ale i profesionální sommelieři
Fotka č. 2 – Senzorické hodnocení Francouzských vín