Obsah

Studenti SOU a SOŠ Přímětická pili koňak v Košicích

Typ: ostatní
Exkurze jsou pro nás žáky vítanou možností, jak na chvíli opustit školí lavice a přitom poznat něco nového a zajímavého. Tak se pět žáků naší školy vydalo 28.5.2008 na odbornou sommeliérskou exkurzi až do dalekých Košic. Zaujalo nás nejen půvabné město svými stavebními památkami, divadlem a vodní show s hudebními a světelnými efekty, ale zejména odborný program, který byl hlavním cílem naší cesty.

Nejprve nás čekala tříhodinová přednáška o koňaku. Dozvěděli jsme se mnoho informací a ochutnali 5 vzorků různě starých a vyzrálých koňaků i jednu specialitu nazvanou Pineau de Charente, což je koňak smíchaný s hroznovou šťávou. Díky jeho lehké a svěží chuti bych si tento lahodný nápoj dovedla představit s dezertem Créme Brulée, a proto mě zamrzelo, že u nás prakticky není k sehnání.

Po obědě jsme vyrazili na další cestu za poznáním, tentokrát do oblasti Tokaj. V rodinném vinařství Macik, Malá Trňa se nás ujala sommelierka Lucie Maciková, která nás provedla sklepními prostory. Ochutnali jsme pár vzorků typických tokajských vín a po degustaci jsme se přesunuli do výrobní haly, abychom se podívali, v jakých nádobách vína zrají. Jejich vína byla natolik lahodná, že na závěr našeho putování po rodinném vinařství jsme si v malém obchůdku zakoupili pár lahví, většinou z toho, co jsme před chvílí degustovali.

Cestou domů jsme měli dost času na zhodnocení exkurze. Shodli jsme se na tom, že pro nás byla velkým přínosem a bez rozmýšlení bychom si ji zopakovali. Jsme rádi, že naše škola podporuje mladé sommeliery a pomáhá jim získávat nové zkušenosti a vědomosti.

Rádi bychom touto cestou poslali poděkování za milé přijetí a starostlivost panu Dubinovi a panu Beňovi z koňakové akademie (http://www.testum.sk/sk/index.php), kteří nám věnovali svůj čas po celou dobu našeho pobytu, a přejeme jim hodně úspěchu v projektu, který vytvořili a který stojí za návštěvu všem, kteří se zajímají o kvalitní pití a zážitkovou gastronomii.

Kristýna Machová – studentka 3. ročníku studijního oboru Hotelnictví a turismus

Fotka č. 1 – Dáša – sommelierka posuzuje vzorky cognaců

Fotka č. 2 – jak podávame cognac

Fotka č. 3 – jeden z posledních sběratelských kousků cognacu…hodnota je

Fotka č. 4 – ještě pár důležitých poznámek z mapy

Fotka č. 5 – každý kout akademie je takto vyplněn a to je akademie opravd

Fotka č. 6 – mladí sommeliéři s milým panem Dubinou v akademii

Fotka č. 7 – Nesmíme zapomenout vzít si něco na cestu domů

Fotka č. 8 – přednášková místnost plná skvostných cognaců

Fotka č. 9 – Sommeliéři před státním divadlem v Košicích

Fotka č. 10 – spousta informací, které je potřeba si zaznamenávat

Fotka č. 11 – To už jsme v Tokaji-Kristýnka právě ochutnává Tokaj 6- putňo

Fotka č. 12 – v dáli vyhaslá sopka, na které se dobře daří odrůdám pro výr

Fotka č. 13 – Vinotéka vinařství Macik


Vytvořeno: 28. 5. 2008
Poslední aktualizace: 23. 8. 2017 20:33
Autor: Správce Webu