11.-12. 12. 2008 se konala soutěž mladých odborníků v oblasti gastronomie. 15. ročníku soutěže se zúčastnila žákyně 4. ročníku oboru Hotelnictví a turismus Kristýna Machová pod odborným vedením Bc.Andrey Jančíkové a UOV Martina Bendy. Žákyně předvedla přípravu aperitivního koktejlu a studeného předkrmu dle současných trendů moderní gastronomie, to vše včetně servisu před zraky hostů. Za obor Kuchař-číšník soutěžila Kristýna Bartová, kterou připravovala UOV Jarmila Dřevojanová. Úkolem Bartové bylo vyhotovení 4 porcí moderního teplého pokrmu s hlavní a odlehčenou přílohou v časovém limitu 45 minut. Pokrm je součástí tříchodového restauračního menu pro mezinárodní klientelu.
Obě soutěžící vzorně reprezentovaly své obory a umístily se na stříbrné příčce. Postoupily z kola regionálního, které se uskutečnilo v lázních Klimkovice nedaleko Ostravy, do kola mezinárodního, které tradičně proběhne v rámci odborného doprovodného programu veletrhu G + H v Brně.
Účast studentů na soutěžích má velký význam pro jejich profesní uplatnění. Mnozí z těch, kteří v této soutěži uspěli v předešlých letech, jsou dnes zaměstnáni v prestižních restauračních provozech po celé Evropě a někteří reprezentují ČR i na světových kláních.
Bc. Andrea Jančíková – předsedkyně metodické komise Hotelnictví a turismus