Obsah

Mladí sommeliéři z Přímětické na mistrovství České republiky sommelierů 2008

Typ: ostatní
S podporou společnosti BOHEMIA SEKT, za odborné garance Asociace sommelierů ČR a Asociace hotelů a restaurací proběhl ve čtvrtek 16. října 2008 v Hotelové škole v Teplicích jedenáctý ročník mistrovství sommelierů České republiky „Trophée Bohemia Sekt – Sommelier ČR 2008″. Pro sommleiéry z SOU a SOŠ Přímětická Kristýnu Machovou, Karla Saletu a Dagmar Čeperovou to byla první prestižní soutěž a vůbec si nevedli špatně. Machová a Saleta skončili s nepatrnou ztrátou bodů za prvním třemi finalisty, Čeperová se zkušenějším kolegům svým profesionálním vystoupením velice přiblížila. Zkušenosti ze soutěži žáci mohou zúročit v dalších ročnících i ve své budoucí profesi. Účast v podobných soutěžích přispívá k dosažení vysoké odborné úrovně a profesionality při práci s víny.

Soutěže se letos zúčastnilo 26 zástupců jedenácti hotelových škol a učilišť z celé České republiky. Sommelieři prokázali teoretické znalosti z historie i současnosti vinařství, technologie výroby, ošetřování, uskladnění a podávání vína, a to i ze vzdálených vinařských regionů, jakými jsou Argentina, Chile, JAR, Nový Zéland, Uruguay. Nechyběla identifikace vín při anonymní degustaci a porovnávání vín z hlediska vzhledu a vůně. Ve finále odborná komise i diváci hodnotili doporučení vína k menu, slepé degustace vín, úroveň servisu sektu, podávání červeného vína čestným hostům i nepostradatelnou komunikaci s hostem, vystupování a celkový dojem.

Na řádný průběh soutěže sommelierů dohlížela komise složená z českých odborníků sommelierství, vinařství a školství. Hlavním porotcem byl Martin Pastyřík, prezident Asociace sommelierů ČR, v porotě zasedal zástupce Asociace hotelů a restaurací pan Milan Nemrava, vedoucí výroby sektů společnosti BOHEMIA SEKT pan Josef Švéda, středoškolstký učitel a sommelierský odborník Karel Babka a hlavní sommelier společnosti BOHEMIA SEKT pan Tomáš Brůha.

Bc. Koudela František – učitel odborného výcviku a sommelierství

Fotka č. 1 – Dáša Čeperová při servisu šumivého vína

Fotka č. 2 – Karel Saleta hodnotí

Fotka č. 3 – Kristýna Machová hodnotí šumivé víno a má určit odrůdové složení

Fotka č. 4 – Porada sommelierů z Přímětické


Vytvořeno: 16. 10. 2008
Poslední aktualizace: 23. 8. 2017 20:33
Autor: Správce Webu