Soutěže se letos zúčastnilo 26 zástupců jedenácti hotelových škol a učilišť z celé České republiky. Sommelieři prokázali teoretické znalosti z historie i současnosti vinařství, technologie výroby, ošetřování, uskladnění a podávání vína, a to i ze vzdálených vinařských regionů, jakými jsou Argentina, Chile, JAR, Nový Zéland, Uruguay. Nechyběla identifikace vín při anonymní degustaci a porovnávání vín z hlediska vzhledu a vůně. Ve finále odborná komise i diváci hodnotili doporučení vína k menu, slepé degustace vín, úroveň servisu sektu, podávání červeného vína čestným hostům i nepostradatelnou komunikaci s hostem, vystupování a celkový dojem.
Na řádný průběh soutěže sommelierů dohlížela komise složená z českých odborníků sommelierství, vinařství a školství. Hlavním porotcem byl Martin Pastyřík, prezident Asociace sommelierů ČR, v porotě zasedal zástupce Asociace hotelů a restaurací pan Milan Nemrava, vedoucí výroby sektů společnosti BOHEMIA SEKT pan Josef Švéda, středoškolstký učitel a sommelierský odborník Karel Babka a hlavní sommelier společnosti BOHEMIA SEKT pan Tomáš Brůha.
Bc. Koudela František – učitel odborného výcviku a sommelierství
Fotka č. 1 – Dáša Čeperová při servisu šumivého vína
Fotka č. 2 – Karel Saleta hodnotí
Fotka č. 3 – Kristýna Machová hodnotí šumivé víno a má určit odrůdové složení
Fotka č. 4 – Porada sommelierů z Přímětické