Obsah

Učitelé ze SOU a SOŠ Přímětická již podruhé ve Španělsku (zahraniční stáž ve Španělsku)

Typ: ostatní
Učitelé ze SOU a SOŠ Přímětická již podruhé ve Španělsku (zahraniční stáž ve Španělsku) „Buenos dias! Soy de la República Checa.“ Těmito slovy začínala v pořadí již druhá odborná stáž pedagogických pracovníků naší školy v malebném koutě na jihu Španělska, přesněji řečeno v Málaze.

Málaga je přístavním městem v Andalusii na jihu Španělska. Leží na pobřeží středozemního moře na Costa del Sol (Pobřeží slunce). Jde o páté nejlidnatější město v celém Španělsku. Je obklopena horami a dvěma řekami, Guadalmedina a Guadalhorce, které ve městě vtékají do středozemního moře.Centrum města leží hned u vstupu do přístavu. Narodili se zde malíř Pablo Picasso, známý španělský politik z 19. století Antonio Canovas del Castillo a herec Antonio Banderas. Tyto informace jsme načerpali od hostitelské organizace EKIP EUROPA, která má na starosti zabezpečování odborné praxe pro středoškolské studenty, ale také zajišťování krátkodobých stáží pro jejich pedagogy.

Bohužel se nejednalo o dovolenou v turisticky velmi atraktivní lokalitě přímo u moře, ale o pobyt pracovní. Skupinka čtyř pedagogů naší školy měla stejný úkol jako delegace předešlá, seznámit se se španělským vzdělávacím systémem, informovat se o organizaci teoretického i praktického vyučování a pokračovat v započaté spolupráci s pracovišti, ve kterých minulý rok vykonávali odbornou stáž právě studenti naší školy oboru Hotelnictví a turismus. Jednalo se o cestovní kanceláře, hotely a gastronomická zařízení. V této spolupráci hodláme pokračovat i v tomto školním roce, kdy se do Malagy vypraví již početnější delegace našich studentů. Kromě oboru Hotelnictví a turismus se do programu Leonardo da Vinci – mobility studentů, zapojí i obory: Podnikání, obchod a služby, Kosmetička a Kadeřník. Jejich třítýdenní stáž proběhne již v červnu 2009.

Tito studenti se mohou těšit na krásnou přírodu v okolí Malagy, přímořské klima, zdravou španělskou kuchyni (tapas, gazpach, paella), flamengo, býčí arénu, zajímavé architektonické památky minulosti (Granada, Mijas), ale i současné, ale především na příjemné a přátelské lidi, kteří mají pořád spoustu času a nikam nespěchají jako my.

Protože jsme školou zaměřenou především na gastronomii a hotelnictví, bude jistě k užitku si připomenout: Jaká je vůbec španělská kuchyně?

Španělská kuchyně je čerstvá, barevná a kořeněná a v každém regionu se trošku liší. Jídla se skládají z různých druhů masa, plodů moře a zeleniny. Všechno je připravováno na čerstvém olivovém oleji. Ve Španělsku se jedí také polévky, které bývají připravené z kvalitního vývaru z masa nebo zeleniny. Nejznámější polévka je gazpacho – studená, z čerstvé zeleniny.

Základními surovinami jsou ryby, mořské plody, maso, brambory, rýže a bílý chléb. Důležitá je zelenina, která je vždy čerstvá a mezi nejpoužívanější druhy patří rajčata, lilek, červená paprika a chilli. Dalšími surovinami, bez kterých si Španělé nedokáží představit svou gastronomii jsou cibule, česnek, produkty z rajčat, olivy a z nich vyráběný za studena lisovaný olivový olej.

Z koření se do většiny jídel používá pepř, chilli papričky, šafrán – především do paelly, a různé bylinky, které v kombinaci se sušeným kořením vytváří ty nejrůznorodější kombinace chutí.

Neodmyslitelnou částí španělských pokrmů jsou proslulé tapas, „chuťovky“, které odpovídají našim jednohubkám a servírují se v některých restauracích k pivu nebo vínu zdarma. Tapas si Španělé dopřávají často a tvoří tak neodmyslitelnou součást jejich stravování. Nemůžeme zapomenout na slavnou grenadinu, což je nápoj z granátových jablek, který se podává ve vysokých sklenicích dolitých vodou nebo sodovkou. Zdaleka nejoblíbenějším pitím je však Sangria, nakrájené kousky ovoce s cukrem, to vše zalité vínem.

Fotka č. 1 – Mapa Španělska

Fotka č. 2 – Granada – Alhambra; pevnost Alcazaba

Fotka č. 3 – Granada – Alhambra; zahrady


Vytvořeno: 30. 4. 2009
Poslední aktualizace: 23. 8. 2017 20:33
Autor: Správce Webu