Historie průmyslové výroby okurek na Znojemsku se začíná psát kolem roku 1835, kdy byla vydána první živnostenská oprávnění k výrobě kyselých okurek. Výroba byla soustředěna do malých manufaktur a vyhlášené byly např. okurky paní Tekly Heneschové nebo pana A. F. Petrtiela. Počátkem 20. stolení existovalo ve Znojmě již více než 30 malých provozoven. Ty produkovaly tzv. kvašáky, nakládané v dřevěných sudech. Později se s objevem sterilace a pasterace rozvíjí technologie zpracování tepelným ošetřením a okurky jsou plněny do plechových a skleněných obalů. Rozvoj přerušila 2. světová válka, během níž byly židovské firmy vyvlastněny a další zničeny. Po roce 1945 se zbytek provozoven seskupilo do družstva Znojmia, které s podporou Ministerstva potravinářského průmyslu, města Znojma a dalších členů zahájilo výstavbu nové konzervárny. V letech 1948-1951 byly vystavěny první výrobní haly, které rozjely zkušební provoz. Jejich činnost zastavila až současná generace.
Znojemská okurka je družstvo se sídlem ve Znojmě, založené několika společníky v červnu 2008 s cílem navázat na tradici konzervárenství ve Znojmě. V tomto roce se uskutečnila první poloprovozní výroba tradičních znojemských okurek ve spolupráci se SOU a SOŠ, SČMSD Znojmo, s.r.o., Přímětická, která poskytla prostory pro produkci. Výsledkem je několik tisíc kusů ručně plněných sklenic. V litrových sklenicích najdeme okurčičky velikostní třídy 5-7 cm hruboostných odrůd, které co nejvíce připomínají klasickou znojemskou okurku z dob minulých. Také chuťové vlastnosti nálevu byly vyladěny tak, aby odpovídaly klasické chuti v ideálním poměru octa, soli a cukru.
Školní kuchyň SOU a SOŠ Přímětická se tak v době letních prázdnin na měsíc proměnila ve výrobnu sterilovaných okurek. Učni oboru Kuchař-číšník zažili netradiční brigádu a na vlastní kůži si vyzkoušeli ruční praní okurek a jejich plnění do sklenic. Poznali, jak důležitý je správně namíchaný nálev a že pravé znojemské okurky se neobejdou bez cibule a hořčičných semínek. To vše probíhalo v tvůrčí atmosféře za pomoci hlavní kuchařky a vedoucí kuchyně. Na správný postup dohlížel ing. Zdeněk Přibyl, hlavní manažer družstva Znojemská okurka.
Družstvo Znojemská okurka plánuje v dalších letech dále rozvinout výrobu okurek, ale i typického macerátu i dalších druhů zeleniny dle možností a situace. A tak pokud chcete někoho potěšit tradičním dárkem ze Znojma, věnujte mu sklenici znojemských okurek. Seženete je v informačních centrech, v prodejně Znovínu a ve vybraných prodejnách v centru města.