Obsah

Žáci z Přímětické opět v Kajaani (zahraniční stáž ve Finsku

Typ: ostatní
Žáci z Přímětické opět v Kajaani (zahraniční stáž ve Finsku Nedávno se z finského města Kajaani vrátila další skupina žáků SOU a SOŠ Přímětická, účastníků již třetí stáže v Kainuu Vocational Colledge v rámci programu EU Leonardo da Vinci. Tentokrát měli při výběru štěstí Dana Hajznerová, Denis Matheus Pereira a Iveta Vodáková, kteří pracovali 3 týdny v tréninkovém kadeřnickém salóně, a Jakub Vávra, Matěj Fendrych a Kristýna Bartová, jež sbírali zkušenosti ve školní kuchyni. Stážisté si domů přivezli plno dojmů a byli připraveni odpovídat na naše otázky.

Máte za sebou teprve první ročník oboru Kadeřník, jakou práci vám v kadeřnictví svěřili?

Denis: Hned první den jsem dostal do ruky nůžky a důvěru paní Sirpy Jokinen, odborné učitelky, a pokusil jsem se o střih krátkých vlasů. Dopadlo to dobře. Zákaznice byla spokojená. Pak jsem barvil a foukal a nejenže si nikdo nestěžoval, ale dokonce jsme byli všichni chváleni. Tato slova díků tak vlastně patří i našim znojemským učitelkám.

Pak jsem zažil ještě jednu zajímavou zkušenost. Ve školním kadeřnictví právě končily rekvalifikační kurzy pro dospělé a já jsem byl požádán, abych posloužil jako model. Teď mám na hlavě docela slušivý suvenýr.

Iveta a Dana: Nám se líbily hlavně nové barvící techniky, paní Jokinen nám ukázala, jak si zjednodušit práci, a taky nás zaujalo, že převládající barvou oblečení a ručníků v kadeřnictví není bílá jako u nás, ale praktická černá. Skvělé bylo vybavení školního salónu a především lidský přístup. Každý se nám snažil pomoct, ukázat něco nového, vše se odehrávalo ve velmi milé a klidné atmosféře, prostě pohoda.

Kuchyně kajaanské střední školy připravuje poměrně velké množství obědů, nebyl to pro vás nezvyklý nápor?

Matěj: Je to fakt velká škola a obědy mají žáci zadarmo, takže chodí skoro všichni a my jsme měli po celou dobu docela dost práce.

Jakub: Ruční práce moc nebylo, na všechno jsou stroje, ale nenudili jsme se.

Kristýna: A taky jsme se naučili péct tradiční finské pečivo. Často jezdím na soutěže a už se těším, že své finské zkušenosti využiji i tam.

Během třítýdenní stáže jste poznali rozhodně víc než školní kuchyň a kadeřnictví.

Jakub: Měli jsme opravdu pestrý program, třeba výlety do turistického střediska Vuokati, do přístavu Oulu v Botvickém zálivu, a taky sportovní aktivity.

Matěj: Právě ve Vuokati jsme vyzkoušeli nordic walking, chůzi s holemi, docela zábava. Mě tedy víc baví fotbal nebo bowling, ale i na ten jsme si čas našli.

Máte samé pěkné zážitky, bylo vůbec něco, co se vám nelíbilo?

Iveta: Měli jsme docela strach z místního jídla, přece jen doma je doma. Ochutnali jsme sobí maso i ryby a všechno bylo super. Zpočátku nás udivilo, že Finové pijí ke každému jídlu několik sklenic mléka, ale zvykli jsme si i na to.

Kristýna: Každému z Přímětické bych doporučila, aby neváhal a na podobnou stáž se přihlásil. Sice jsme se ze začátku trochu báli neznámého prostředí, ale bylo to fajn a tři týdny utekly jako voda.

Fotka č. 1 – finské pečivo

Fotka č. 2 – I.Vodáková s D.Hajznerovou ve škol. kadeřnictví

Fotka č. 3 – Jezero v Ruuhijarvi

Fotka č. 4 – Na výletě v Ruuhijarvi


Vytvořeno: 30. 9. 2010
Poslední aktualizace: 23. 8. 2017 20:32
Autor: Správce Webu