Dvoudenního kurzu, který tentokrát proběhl 23. 10. – 24. 10. 2013, se zúčastnili žáci oboru Hotelnictví a Kuchař-číšník. Zájem o baristiku projevila také jazyková asistentka Astrid Templin z Frankfurtu, a tak si žáci rozšířili odbornou slovní zásobu z baristiky i v jazyce německém. „Teď už umím udělat dobré cappuccino a espresso. V restauracích nyní pokaždé sleduji, zda připravují kávu správně,“ pochvaluje si Astrid.
Bez čeho se barista neobejde? Musí disponovat znalostmi o původu a botanickém zařazení kávy, metodách sklizně, zpracování a pražení. Ovládá metody přípravy, přičemž v průběhu kurzu byla největší pozornost věnována espressu a technologiím jeho přípravy. Žáci připravovali espresso i cappuccino a seznámili se s recepturami na jejich bázi. Naučili se, jak čistit a udržovat kávovar, kávomlýnek a příslušenství. Kurz byl zakončen praktickou zkouškou, písemným testem a následným předáním certifikátů. Jako první obdržel certifikát z rukou ředitele školy Mgr. Libora Hanzala novopečený barista David Štefan, který absolvoval praktickou zkoušku s plným počtem bodů.
Za pár dní si ve škole baristický kurz zopakujeme. Zajímavé je, že většina zájemců studuje obor Cestovní ruch, který má ke kávě na první pohled daleko. Umět něco navíc se však vždycky hodí a nad šálkem lahodné kávy se stírá nejeden rozdíl, nejen ve studijním zaměření.
Ing. Andrea Jančíková – baristka