V učebně stolničení to vypadá jako v alchymistické dílně, všude skleněné nádobky nejrůznějších tvarů a velikostí, sáčky a dózy s tajemnými ingrediencemi vonícími kávou… Však také baristika je alchymie, ovšem nevládne jí žádný šílený alchymista, nýbrž rázná baristka a učitelka Andrea Jančíková.
Mladí baristé musí nejprve zvládnout teorii, a tak studují, z jakých částí se skládá kávové zrno, kde a jak se káva pěstuje a zpracovává, jaké druhy kávy rozlišujeme a jak se liší v chuti. Budoucím odborníkům pomalu dochází, kolika rukama káva projde, než ji mohou použít do svého kávovaru, a že právě proto si jí musí vážit, když s ní pracují.
Jakub a Pavel využili možnosti, jak si od teorie na chvilku odpočinout, a dobrovolně se hlásí na přípravu kávy. Nadýchanou pěnu poctivě zdobí čokoládovým ornamentem, ale za výsledek svého snažení pochváleni nejsou. Teprve po skončení kurzu, s čerstvým certifikátem v ruce, mohou novopečení baristé prohlásit, že zvládnou připravit kvalitní a zdravou kávu.