Budoucí kavárníky zajímá nejen to, kde si mohou vychutnat dobrou kávu, ale posuzují také interiéry jednotlivých podniků. Dobře totiž znají kritéria, která by měl zvážit majitel, investor i architekt při plánování a stavbě kavárny. A objevit kavárnu, kde by se hosté i zaměstnanci cítili po všech stránkách skvěle, není zas tak jednoduché.
Žáci, kteří si vybrali volitelný předmět Baristika, se do ulic vydali 5. 5. 2014. Tentokrát zašli na návštěvu k pejskovi a kočičce. Pokud se neorientujete ve znojemském kavárenském životě, vězte, že jde o kavárny U Černého psa a U Mlsného kocoura. Zde studovali pohyb a orientaci hostů či dodržení základních zón kavárny. Zaměřili se na zařízení, osvětlení a ozvučení, povrchovou úpravu stěn a podlah, základní míry, vzdálenosti a rozdělení prostoru. Jejich odbornému hodnocení neuniklo ani působení spektrálních barev v interiéru, architektonické řešení a použitý design. Tak si ověřili, jak v praxi funguje, či naopak nefunguje teorie, kterou se učí ve škole. Své poznatky a postřehy zpracují formou odborné práce a elektronické prezentace.
Ing. Andrea Jančíková