Naše stáž probíhala ve městě François v jednom z nejluxusnějších hotelů na ostrově, v hotelu Plein Soleil. Tam začalo naše velké francouzské dobrodružství. Měli jsme obavy, že francouzština bude příliš těžká, ale nakonec se ukázalo, že ji zvládneme stejně jako každý zadaný úkol. V hotelu jsme pracovali v restauraci, kde jsme nahlédli do tajů barmanství Karibiku a přípravy různých karibských pokrmů. Po práci jsme navštívili různé kouty ostrova od kilometrových bílých pláží, přes horský vodopád až k výstupu na zdejší sopku Mont Pelée.
A když se nás teď po stáži někdo zeptá, co jsme si z ní odnesli?
Jednoznačně odpovídáme: zkušenosti ať jazykové, dovednostní a nebo třeba komunikační.
A největší zážitek?
Setkání s exotickými obyvateli, zvířaty a zvyky a nebo taky hurikán.
Co jsme se naučili nebo v čem jsme se zdokonalili?
Dvojhlasně říkáme, že v cizích jazycích, protože mimo francouzštinu jsme se setkali i s hosty z Německa, Anglie nebo i USA, a naučili jsme se např. koktejly jako pravé mojito, caipirina nebo třeba daikiri a z jídel je to kupříkladu místní specialita „chausson de langouste“ (taštička plněná langustou) nebo „coquille St. Jacques à la caribéenne“ (mušle sv. Jakuba po karibsku)
A kdybychom měli zhodnotit celou stáž?
Rozhodně obrovský přínos a zkušenost pro náš budoucí pracovní i osobní život.
Vive la Martinique!
Monika Jeřábková a Jakub Elis
studenti 4. ročníku oboru Hotelnictví a turismus