Obsah

Studenti z Přimětické v Karibiku aneb Dva piráti z Martiniku

Typ: ostatní
Studenti z Přimětické v Karibiku aneb Dva piráti z Martiniku Bylo 29.6.2013, pro všechny studenty a žáky začátek prázdnin, ale pro nás ne. My jsme se totiž vypravili díky naší škole a projektu Leonardo da Vinci Mobiliti do Prahy na letiště Václava Havla, odkud nám letělo letadlo směr Paříž a z Paříže další letadlo přímo do hlavního města Martiniku, Fort-de-France. Let byl dlouhý, ale utekl rychle, možná proto, že už jsme chtěli vidět Martinik, dle cestovatelů karibský ráj s nádechem Francie. A tak jsme se v 19:00 karibského času ocitli na letišti v zemi, která je tak jiná než naše Česká republika. Martinik nás přivítal 39ºC a 80% vlhkostí vzduchu. Až teď jsme si uvědomili, že jsme tak daleko od domova. Náš pocit se ještě více zintenzivnil, když jsme nasedli do taxíku, který nás odvezl krajinou plnou palem, banánovníků a cukrové třtiny k hotelu, kde jsme strávili nadcházející dva měsíce.

Naše stáž probíhala ve městě François v jednom z nejluxusnějších hotelů na ostrově, v hotelu Plein Soleil. Tam začalo naše velké francouzské dobrodružství. Měli jsme obavy, že francouzština bude příliš těžká, ale nakonec se ukázalo, že ji zvládneme stejně jako každý zadaný úkol. V hotelu jsme pracovali v restauraci, kde jsme nahlédli do tajů barmanství Karibiku a přípravy různých karibských pokrmů. Po práci jsme navštívili různé kouty ostrova od kilometrových bílých pláží, přes horský vodopád až k výstupu na zdejší sopku Mont Pelée.

A když se nás teď po stáži někdo zeptá, co jsme si z ní odnesli?

Jednoznačně odpovídáme: zkušenosti ať jazykové, dovednostní a nebo třeba komunikační.

A největší zážitek?

Setkání s exotickými obyvateli, zvířaty a zvyky a nebo taky hurikán.

Co jsme se naučili nebo v čem jsme se zdokonalili?

Dvojhlasně říkáme, že v cizích jazycích, protože mimo francouzštinu jsme se setkali i s hosty z Německa, Anglie nebo i USA, a naučili jsme se např. koktejly jako pravé mojito, caipirina nebo třeba daikiri a z jídel je to kupříkladu místní specialita „chausson de langouste“ (taštička plněná langustou) nebo „coquille St. Jacques à la caribéenne“ (mušle sv. Jakuba po karibsku)

A kdybychom měli zhodnotit celou stáž?

Rozhodně obrovský přínos a zkušenost pro náš budoucí pracovní i osobní život.

Vive la Martinique!

Monika Jeřábková a Jakub Elis

studenti 4. ročníku oboru Hotelnictví a turismus


Vytvořeno: 27. 8. 2013
Poslední aktualizace: 23. 8. 2017 20:28
Autor: Správce Webu