Obsah

Kuchyně jiných národů – asijská kuchyně

Typ: ostatní
Kuchyně jiných národů – asijská kuchyně Ve čtvrtém ročníku čeká žáky oboru Hotelnictví a turismus kromě klasické maturitní zkoušky také vypracování maturitního projektu. Ten se již uskutečnil. A to 26. listopadu 2015 v prostorách SOU a SOŠ Přímětická ve Znojmě. Zadáním bylo uspořádání slavnostní hostiny na téma Kuchyně jiných národů, asijská kuchyně. Projekt jsme se snažili pojmout v duchu moderní asijské gastronomie a přiblížit návštěvníkům jídla typická především pro východní část kontinentu.

Hostina byla uspořádána pro 22 hostů, mezi kterými byli především zástupci základních škol znojemského okresu. Zejména výchovní poradci, dále zástupci z úřadu práce, sponzoři, učitelé a vedení naší školy.

Práce na realizaci začaly již den předem, kdy především v kuchyni probíhaly přípravné práce na následující den. Při sestavování menu a při samotné přípravě pokrmů jsme kladli důraz na kvalitu použitých surovin a autentické chutě tradičních pokrmů, připravených a podávaných v moderní formě.

V den realizace jsme pak jen dokončili přípravu v kuchyni, prostřeli slavnostní tabuli a vyzdobili místnost.

Hosté přicházeli ve dvanáct hodin a hned po prezenci jim bylo jako welcome drink nabídnuto sake, popřípadě nealkoholická varianta v podobě bezinkového nápoje s meduňkou.

Hostina byla oficiálně zahájena o patnáct minut později přivítáním hostů a proslovem pana ředitele. Samotný program hostiny poté začal ukázkou přípravy vietnamské jarní rolky, která byla následně podávána hostům. Následovala polévka Pho Ga a kachní prsa se šťávou pěti koření, celerovým pyré a tofu kroketami. Po kachně měli hosté možnost vychutnat si tradiční čaj genmaicha s praženou rýží. Následoval salát s krevetami, marinovanou okurkou a bagetou. Jako hlavní chod jsme podávali vepřový bůček s miso omáčkou, dýňovo-bramborovým pyré a baby karotkou, doplněný asijskou směsí nakládané zeleniny Dua gia. Místo pro nás typické kávy následoval pražený čaj hojicha, který ji díky svému výraznému aroma a plné chuti výborně zastoupil. Sladkou tečkou za celou hostinou pak byl tradiční vietnamský jogurt sua chua, podávaný s jahodovým pyré, ozdobený líčím a jedlými květy.

Toto šestichodové menu bylo proloženo krátkými prezentacemi připravených pokrmů a tradičních surovin, které jsme při jeho přípravě použili. Celý program doprovázel výběr písní od součastných asijských skupin.

Na závěr bychom ještě jednou rádi poděkovali všem zúčastněným hostům, sponzorům a vedení školy. Velké díky patří samozřejmě učitelům a spolužákům, kteří nám pomáhali s přípravami. Odvedli skvělou práci jak v kuchyni, tak i při servisu.

Doufáme, že se všem hostům náš projekt líbil a že pro ně byl příjemným nahlédnutím pod pokličku asijské kuchyně.

Le Minh Thanh, Štefan Kováč, Kristýna Marešová


Vytvořeno: 26. 11. 2015
Poslední aktualizace: 23. 8. 2017 20:25
Autor: Správce Webu