Obsah

Kulinářské umění

Typ: ostatní
Nové technologie v odborné přípravě oboru Kuchař – číšník

Na SOU a SOŠ Přímětická ve Znojmě je od školního roku 2015/2016 využíván nový multimediální výukový materiál z oblasti kulinářského umění. Zavedení takového materiálu bezesporu obohatí odbornou přípravu o moderní výukový prostředek na multimediální bázi. Materiály v podobě výukových videí jsou pedagogicky velmi vhodně zpracovány. Přiměřenou a názornou obrazovou formou zprostředkují žákům daného oboru soudobé technologie v oblasti kulinářského umění. Délka videí je vyhovující a umožňuje učitelům je tvořivě a podle potřeby zařadit do různých fází vyučovací jednotky. Jsou motivační a může se s nimi pracovat podle aktuální potřeby. Videa slouží jako zdroj nových informací, které učitel doplní po zhlédnutí pořadu vlastním komentářem. Naopak je možné zahájit výuku výkladem učitele a poté zařadit výukový pořad. Výhodou těchto pořadů je profesionální zpracování, informační nosnost a možnost je opakovaně použít podle potřeby a aktuální situace. Výuková videa mohou žákům zprostředkovat informace o technologických postupech a zpracovávaných surovinách. Materiál lze využít jako tzv. zprostředkovanou instruktáž, tedy instruktáž zaznamenanou prostřednictvím tohoto média. Učitel nemusí danou činnost předvádět a zařadí výukové video. Poté následuje zpravidla praktický nácvik. Tímto postupem lze ušetřit některé suroviny (co žáci vidí na videu, nemusí učitel předvádět).

Prvotní zkušenosti s využitím těchto materiálů již máme. Jsou efektivní a umožňují vnést do výuky inovativní prvky. Multimediální materiál ukazuje, jak může být práce kuchaře tvořivá a zajímavá. Má tedy bezesporu motivační nádech. Po prvotní zkušenosti mohu „Kulinářské umění“ doporučit všem školám a zařízením, které se věnují přípravě budoucích profesionálů. Kvalitní materiály tohoto typu studenty zaujmou a získají pro kuchařské řemeslo. A všichni víme, jak je motivace žáků v dnešní době obtížná. Sama mohu potvrdit pozitivní efekt. Věřím, že se výukový materiál osvědčí v plném rozsahu a budou ho využívat i další instituce.

Bc. Věra Kuchařová


Vytvořeno: 30. 9. 2015
Poslední aktualizace: 23. 8. 2017 20:24
Autor: Správce Webu