Obsah

Sněz, kolik můžeš!

Typ: ostatní
Sněz, kolik můžeš! Už se vám někdy stalo, že vám někdo nabídl sníst tolik čokolády, pralinek a trufflí, kolik budete chtít? A kolik sníte, záleží jen na vás?

Žáky ze střední školy na ulici Přímětické ve Znojmě takové sladké štěstí potkalo.

Studentská cestovní kancelář CK KUDY TUDY připravila 27. 10. 2015 pro své spolužáky gastronomický zážitek.

Jednodenní výlet do Prahy začal pro některé velmi brzy. Někteří museli vstávat už ve čtyři hodiny ráno, ale cesta byla dlouhá, tak vše dohnali v autobuse.

Jakmile se autobus přiblížil k centru Prahy, seznámila děvčata z třetího ročníku oboru cestovní ruch své spolužáky s obecnými informacemi o Praze a zopakovala jim program, který je čeká.

Výlet začal exkurzí do Francouzské restaurace Art Nouveau v Obecním domě v Praze.

Ptáte se proč právě tam? Odpověď zní, kde jinde by se měli žáci gastronomických oborů učit, čerpat informace, dovednosti, inspirovat se a v budoucnu možná i pracovat, než v takovýchto podnicích.

Francouzská restaurace je typem prestižní výběrové restaurace vysoké kvality ve slohu pražské secese a je vysoce hodnocena mezi odbornou veřejností pro svou kvalitu kuchyně a neopakovatelnou atmosféru umocněnou jazzovou nebo živou klavírní hudbou, která patří mezi absolutní gastronomickou špičku u nás.

Francouzská restaurace je nejkrásnější secesní restaurací na světě, zaujímá plochu celého severního pravého křídla čelní stěny Obecního domu, který byl postaven za účelem vytvořit důstojný stánek české kultury. Projekt vypracovali architekti Antonín Balšánek a Osvald Polívka. Obecní dům byl otevřen veřejnosti 5. ledna 1912.

Pan ředitel spolu se svými zaměstnanci provedli žáky po provozech a po celou dobu podávali zajímavé informace a odpovídali na dotazy žáků. Například, že velká okna prosvětlují prostor Francouzské restaurace „slavnostním“ světlem. Okna jsou původní, jednoduchá se zimními prosklenými zástěnami a mají unikátní řetězový systém vytahování. Stropy a stěny mají bohatou štukovou výzdobu, jsou zde geometrické ornamenty s figurálními dekoracemi, které byly zhotoveny Františkem Kraumannem a jeho dílnou. Na další výzdobě se podíleli nejvýznamnější čeští umělci, včetně Alfonse Muchy. Dominantou rozlehlého plochého stropu jsou dvě řady mohutných a velmi kvalitních lustrů s ověsy. Veškeré osvětlení Francouzské restaurace bylo dodáno pražskou firmou Františka Anýže. Kvalitní pasířské umělecké řemeslo je korunováno hodinami v průchodu do zvýšeného salonku. Postranní pole s průhledy do salonku jsou zdobena alegorickými obrazy Josefa Weniga. Nábytkové zařízení restaurace je většinou původní, stejně jako obložení stěn, přepážky kójí s čalouněnými sedáky, kryty radiátorů či příborníky.

Na co se žáci nejvíce těšili?

Další kroky žáků mířily do Muzea čokolády.

Žáci objevili v muzeu celou historii kakaového nápoje a čokolády, sahající až do doby bájných Aztéků.

Mohli sníst tolik čokolády, pralinek a trufflí kolik chtěli. Navštívili kakaovou plantáž uprostřed pralesa a poodhalili tajemství magického stromu Theobroma Cacao. Dozvěděli se o zdravotních výhodách čokolády a zjistili, že proti obecnému mínění, je to velice zdravá potravina.

Prvních třicet minut strávili v muzeu s průvodcem, který je provedl expozicí a poučil je především o historii kakaa a čokolády, o kakaovníku a jeho pěstování a cestě kakaa do Evropy. Během prohlídky ochutnávali výborné čokolády. Pak se přesunuli do výrobny a na vlastní oči viděli, jak vznikají belgické pralinky, které samozřejmě také ochutnali.

Závěrem je ještě čekal krátký film v kinosále. Následovala prohlídka historických obalů a porcelánu, čokoládové fontány a focení.

Po této sladké exkurzi žáci plni energie absolvovali průvodcovskou trasu ke Karlovu mostu, kterou si pro ně připravily žákyně Hana Čiberová a Zuzana Komůrková. Na závěr čekal žáky vytoužený rozchod.

Při návratu zpět měli studenti čas vše rozebrat a zhodnotit. Bylo to pro ně přínosné. Viděli spoustu věcí, o kterých se učí v praxi. Dozvěděli se mnoho zajímavých informací. Oprášili si také znalosti z dějepisu. Usoudili, že to brzké ranní vstávání za to stálo. Příště by jeli znovu. To potěšilo žákyně oboru Cestovní ruch, které pro ně výlet připravily, a které zrealizovaným výletem získaly cenné zkušenosti ve svém oboru.

AJ


Vytvořeno: 27. 10. 2015
Poslední aktualizace: 23. 8. 2017 20:25
Autor: Správce Webu