Zúčastnili se čtyř odborně-vzdělávacích kurzů. Kurzy probíhaly v italské hotelové škole IAL EMILIA ROMAGNA. Z těchto kurzů si každý žák odvezl osvědčení o absolvování kurzu. Italský název osvědčení zní: ATTESTATO DI FREQUENZA
Corso „CUCINA ITALIANA BASE“
Tyto kurzy probíhaly od pondělí do čtvrtka, ve stanoveném čase od 9:00 do 13:30 hod. Žáci měli jedinečnou možnost vyzkoušet si přípravu tradičních italských pokrmů pod vedením šéfkuchaře Fafia. Průběh kurzů byl teoretický i praktický. Vše, co ten den mladí kuchaři připravili, snědli na oběd.
Studenti také jezdili na výlety a trávili odpoledne u moře. Důležitou částí dne bylo i to, že každý žák si dělal poznámky z kurzů a výletů. Po večeři jsme tyto získané informace opět probrali. Žáci se rozdělili do dvanácti skupin a každá z nich musela vytvořit seminární práci o kurzech i výletech. Tyto práce budou sloužit jak samotným žákům, tak i jejich rodičům a škole.
NÁZVY KURZŮ:
„PASSTA“ – to jsou tradiční domácí italské těstoviny
„PIZZA“ – každý žák měl jedinečnou možnost udělat si pravou italskou pizzu a italské PANINI AL LATTE (mléčné bochánky).
„MASO a RYBY“ – v tomto kurzu viděli žáci přípravu chobotnic a ryby mořský vlk
„KÁVA a DEZERTY“ – žáci se učili připravit pravé italské TIRAMISU. Další část výuky probíhala ve cvičném baru, kde mistr svého řemesla připravoval různé druhy kávy, které se v Itálii nejvíce pijí.
VÝLETY PO ITÁLII
CESENATIKA – prohlídka přístavu, plovoucího muzea lodí. Žáci si prošli historickou část města s naším průvodcem. Pracoval zde i známý italský šéfkuchař EMANUELE RIDI, který má svůj pořad o vaření v televizi
SAN MARINO a vinařství MONSIGNORE – ze starobylého města byli žáci nadšeni, jen déšť trochu komplikoval prohlídku
CERVIE a návštěva muzea Soli – proběhla tu ochutnávka BIO zmrzliny
V den odjezdu do Znojma ještě stihli žáci prohlídku města RIMINI. Je to zajímavé moderní město s mnoha nákupními středisky.