Jeho nedílnou součástí je i soutěž mladých kuchařů „KLASA Znojemská pečeně 2015“ a „KLASA Okurkový salát 2015“, probíhající pod záštitou Ing. Václava Stárka, prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR. Právě touto soutěží začínal ve čtvrtek patnáctého října festival Znojemský hrozen. Do soutěže se přihlásilo devět tříčlenných týmů mladých kuchařů a kuchařek do osmnácti let z celé republiky. Letos již potřetí poměřili své dovednosti u přípravy slavné znojemské pečeně. Navíc měli ještě další úkol, okurkový salát. Souběžně se soutěžícími připravoval stejné pokrmy také zahraniční host festivalu, přední francouzský kuchař Franck Sucillon. Profesní výkon, vizuální a chuťový dojem včetně prezentace předkládaných pokrmů hodnotila šestičlenná porota vedená zástupcem prezidia Asociace hotelů a restaurací ČR Milanem Nemravou.
Loňské první místo obhájili studenti oboru Kuchař- číšník z SOU a SOŠ Přímětická Znojmo. Martin Dobrovolný (KČ3.B), Roman Šálek (KČ2.A) a Kristýna Gábová (KČ2.A) vsadili na moderní úpravu této tradiční speciality. Variace znojemské pečeně a plněné roládky uzeným jazykem, okurkou a masovou směsí, s hovězím demi- glas, dýňovým nákypem a slaninovým chipsem porotu uchvátila. Pod skvělým vedením učitelky odborného výcviku Jarmily Dřevojanové si opět vyvařili zlato. Za okurkový salát získali pěkné třetí místo. Je vidět, že mladá generace kuchařů má tedy do budoucna určitě co nabídnout.
Mgr. Kateřina Kotoučová