„Na baru jsme nabízeli žluté pohlazení a vzkříšení. Šlo o míchané nápoje, které si vymysleli žáci naší školy. Pokud chcete něco podobného o Velikonocích ochutnat i vy rádi vám dáme recept. Na žluté pohlazení potřebujete centilitr mangové šťávy, dva centilitry Amareta, pět centilitrů ananasové šťávy, stejné množství jablečné a nakonec se dolil tonic. Podáváme ve vysoké sklenici a dozdobíme citrónovým plátkem,“ popisuje nabízený nápoj Martin Benda, vedoucí mistr na Přímce.
Hned vedle v kuchyni to zase vonělo sladce a medově. „My tady pečeme jidáše a velikonoční perníčky,“ prozradil učitel František Matula.
Jidáše patří k tradičním pokrmům, které už stovky let ve velikonočním čase hostí koledníky. Jak na ně? I tento recept nám prozradili.
Potřebujeme 1 kg polohrubé mouky, 30 g droždí, 250 ml (i více) vlažného mléka, 120 g másla
100 g cukru krupice, 2 žloutky, sůl, 1 vejce na potření, máslo na vymazání plechu (pečící papír), tekutý med.
Z trochy mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, který po vzejití přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli, přidáme máslo a žloutky utřené do pěny, podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme kynout na teplém místě. Z těsta si nakrájíme kousky, zakulatíme, uděláme tenké válečky (asi jako ukazováček), asi 20cm dlouhé a stáčíme do spirálek což je typický tvar jidášů nebo do esíček, uzlů,kuřátek. Klademe je na pomaštěný plech nebo na pečicí papír, necháme ještě mírně vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení ještě horké potřeme mašlovačkou rozehřátým horkým medem. Kdo ho nerad, posype jidáše moučkovým cukrem. Z této várky je asi 45-50 ks.
Velikonoční rej sice na Přímce už byl. Pokud jste nestihli, nevadí na škole se připravují další velmi zajímavé akce pro veřejnost. Ta nejbližší je už tuto středu a jmenuje se Šarm. Jak sám název napovídá bude věnován kráse, a to nejen té ženské. Akce začíná kolem deváté a potrvá do poledne. Nenechte si ujít.