Jak nejlépe žákům distančně předvést přípravu svatomartinské husy s přílohou bílého a červeného zelí a s houskovým a bramborovým domácím knedlíkem? Žádný problém!
„Technika samozřejmě nenahradí kontaktní výuku, o tom není pochyb. Názorně ale můžeme každý recept přenést do každé kuchyně, ke každému žákovi. Pomocí fot, videí. Ve středu 11. listopadu, tedy na svatého Martina, se žáci mohou těšit na tematické úkoly,“ prozradila Mgr. Michaela Bednaříková, učitelka odborných předmětů.
„Žákům pošleme recepty s technologickými postupy, a abychom jim práci co nejnázorněji přiblížili, výsledkem je fotodokumentace našeho pracovního postupu doplněná videy. Už jsme si zvykli na to, že vaříme a zároveň fotíme, natáčíme. Vytvořili jsme i čtyřstránkový odborný materiál věnovaný tématům: proč husu pekli právě v tento den, proč je tak pojmenovaná, která vína se k menu hodí. A protože je to inspirace pro žáky, kteří by chtěli pro své rodiče a prarodiče připravit slavnostní svatomartinský oběd, doplnili jsme technologické postupy o normy uzpůsobené pro šestičlennou rodinu. Pro zlepšení chuti doporučujeme před pečením husu nasolit, nakmínovat a do dutiny břišní vložit pár kousků nakrájených jablíček – výpek je jemnější, provoněný, kousky naservírovaných jablíček talíř ozvláštní. Červené zelí zase doplníme pomerančovou šťávou a kapkou medu a ovoníme skořicí,“ doplnila Bc. Zuzana Sedláková.
„A aby to žáci měli od přípravy po servis, rozhodli jsme se žákům na ukázku připravit slavnostní tabuli v barvách podzimu, které dokreslují období, kdy tuto specialitu jíme. Celou ji připravila a nafotila Petra Čapounová, učitelka odborného výcviku,“ shrnula Mgr. Bednaříková.
Souhlasíte, vážení čtenáři, že učitelky odborných předmětů SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o. jsou opravdu odbornice na slovo vzaté a s výukou se popasovaly na výbornou?
Mgr. Ludmila Karpíšková