Obsah

„Éčka“

Typ: ostatní
Toto označení přidaných látek do potravin zajímá dnes mnoho lidí. Jedná se o prostředky, které jsou v Evropě povoleny, a není o nich známo, že jsou zdraví škodlivé. Člověk se tak díky jednoduchému značení na obalech potravin dozví, co vlastně konzumuje.

Toto označení přidaných látek do potravin zajímá dnes mnoho lidí. Jedná se o prostředky, které jsou v Evropě povoleny, a není o nich známo, že jsou zdraví škodlivé. Člověk se tak díky jednoduchému značení na obalech potravin dozví, co vlastně konzumuje.

Všechny látky povolené přidávat do potravin a nápojů dostaly kód začínající písmenem E. Pořadové číslo podle kategorie, do které byly zařazeny. Například barviva začínají 100, konzervační látky 200 atd.

Pokud někdo nechce jíst potraviny s barvivem či pít nápoje s konzervační látkou, které mu působí psychické či fyzické potíže, není nic jednoduššího, než si zjistit E kód. Je-li ve složení výrobku nějaká nežádoucí látka, tak tuto potravinu jednoduše odmítne. 

O potraviny s novým značením E kódy byl menší zájem, negativní kampaně o „éčkách“ byly úspěšné.

Přesto, že pro všechny látky s označením E byly stanoveny podmínky používání (maximální použitelné množství, některé se nesmí používat v potravinách a nápojích pro děti), tak se z „éček “ stal strašák, protože neznámé vytváří strach. Výrobci začali opět psát do složení chemické názvy, jež část populace „neřeší“ a proto se nebojí.

Mezi přídavnými látkami však najdeme i tzv. přírodní „éčka“:

E100 – kurkumin -  barvivo z kari koření, co se přidává do omáček

 E101 - riboflavin - vitamín B 2

E150 -  karamel

E170 - uhličitan vápenatý – vápenec

E160c - paprikový extrakt - kapsanthin, kapsorubin

E270 - kyselina mléčná

 E300 - kyselina L-askorbová (vitamín C)

E948 - kyslík

Také o nápoje bez „éček“ je zájem. Především o přírodní mošty.  Ty obsahují především E300 (vitamín C), E330 (kyselina citronová) a další přírodní látky z ovoce, jež mají také E kód. Pokud tyto látky nebyly odstraněny, je to sice „nápoj bez éček“, jen původní „éčka“ ze surovin nejsou uvedena. Nápoj bez konzervačních látek s E kódem musí být stejně nějak sterilizován, jinak se zkazí. Pak je otázka toho, co vlastně chci. Čeho se bojím nebo jaký mám úhel pohledu.

Alergici mají jasno v tom, co jim způsobuje vážné potíže. Proto se kódy lépe řídí. Používají jiný seznam.

Seznam potravinových alergenů podléhajících označování (dle nařízení 1169/11 EU):

  1. Obiloviny obsahující lepek 
  2. Korýši  
  3. Vejce
  4. Ryby
  5. Podzemnice olejná
  6. Sójové boby
  7. Mléko
  8. Skořápkové plody
  9. Celer
  10. Hořčice
  11. Sezamová semena
  12. Oxid siřičitý a siřičitany
  13. Vlčí bob
  14. Měkkýši

Kdo má dostatek informací, ať si vybírá. Ostatní se mohou mnohdy zbytečně bát. Kdo si bude pamatovat chemii, může se rozhodovat s větší znalostí a zodpovědněji ke svým představám.

Ing. Jaroslav Caha, učitel přírodních věd


Vytvořeno: 16. 11. 2017
Poslední aktualizace: 16. 11. 2017 15:22
Autor: Správce Webu