Toto označení přidaných látek do potravin zajímá dnes mnoho lidí. Jedná se o prostředky, které jsou v Evropě povoleny, a není o nich známo, že jsou zdraví škodlivé. Člověk se tak díky jednoduchému značení na obalech potravin dozví, co vlastně konzumuje.
Všechny látky povolené přidávat do potravin a nápojů dostaly kód začínající písmenem E. Pořadové číslo podle kategorie, do které byly zařazeny. Například barviva začínají 100, konzervační látky 200 atd.
Pokud někdo nechce jíst potraviny s barvivem či pít nápoje s konzervační látkou, které mu působí psychické či fyzické potíže, není nic jednoduššího, než si zjistit E kód. Je-li ve složení výrobku nějaká nežádoucí látka, tak tuto potravinu jednoduše odmítne.
O potraviny s novým značením E kódy byl menší zájem, negativní kampaně o „éčkách“ byly úspěšné.
Přesto, že pro všechny látky s označením E byly stanoveny podmínky používání (maximální použitelné množství, některé se nesmí používat v potravinách a nápojích pro děti), tak se z „éček “ stal strašák, protože neznámé vytváří strach. Výrobci začali opět psát do složení chemické názvy, jež část populace „neřeší“ a proto se nebojí.
Mezi přídavnými látkami však najdeme i tzv. přírodní „éčka“:
E100 – kurkumin - barvivo z kari koření, co se přidává do omáček
E101 - riboflavin - vitamín B 2
E150 - karamel
E170 - uhličitan vápenatý – vápenec
E160c - paprikový extrakt - kapsanthin, kapsorubin
E270 - kyselina mléčná
E300 - kyselina L-askorbová (vitamín C)
E948 - kyslík
Také o nápoje bez „éček“ je zájem. Především o přírodní mošty. Ty obsahují především E300 (vitamín C), E330 (kyselina citronová) a další přírodní látky z ovoce, jež mají také E kód. Pokud tyto látky nebyly odstraněny, je to sice „nápoj bez éček“, jen původní „éčka“ ze surovin nejsou uvedena. Nápoj bez konzervačních látek s E kódem musí být stejně nějak sterilizován, jinak se zkazí. Pak je otázka toho, co vlastně chci. Čeho se bojím nebo jaký mám úhel pohledu.
Alergici mají jasno v tom, co jim způsobuje vážné potíže. Proto se kódy lépe řídí. Používají jiný seznam.
Seznam potravinových alergenů podléhajících označování (dle nařízení 1169/11 EU):
- Obiloviny obsahující lepek
- Korýši
- Vejce
- Ryby
- Podzemnice olejná
- Sójové boby
- Mléko
- Skořápkové plody
- Celer
- Hořčice
- Sezamová semena
- Oxid siřičitý a siřičitany
- Vlčí bob
- Měkkýši
Kdo má dostatek informací, ať si vybírá. Ostatní se mohou mnohdy zbytečně bát. Kdo si bude pamatovat chemii, může se rozhodovat s větší znalostí a zodpovědněji ke svým představám.
Ing. Jaroslav Caha, učitel přírodních věd