Obsah
Školní stravování
Hotelovka v akci
Založili jsme Instagram Hotelovka_Primka. Chceš vědět ty nejaktuálnější informace z hotelovky na Přímce? Co děláme, co nás baví? Tak nás začni sledovat.
BURGER - recept zde |
Jídla ze školní jídelny
Salát s quinnou a pečenou dýní
Uvařte si s námi
Houbové krupeto
Uvaříme kroupy. Zvlášť uvaříme sušené houby. Vše smícháme dohromady, osolíme, opepříme.
Hovězí vývar s těstovinou
Do vývaru vložíme hovězí kosti, vaříme. Po scezení přidáme kořenovou zeleninu, a zvlášť uvařenou zavářku – těstovinu.
Křenová omáčka s hovězím masem a knedlíkem
Na křenovou omáčku připravíme světlou jíšku, tu zalejeme vývarem z masa, mlékem, rozšleháme a půl hodiny povaříme. Přidáme smetanu, krátce povaříme, dochutíme solí, cukrem, citronovou šťávou a omáčku přecedíme. Nakonec do omáčky dáme jemně nastrouhaný křen a máslo.
Do omáčky vložíme vařené hovězí maso, jako přílohu podáváme houskový knedlík.
Do omáčky vložíme vařené hovězí maso, jako přílohu podáváme houskový knedlík.
Kuřecí medailonky s cizrnou a opečeným toustem
Omyté kuřecí maso naklepeme, osolíme, opepříme, osmahneme na pánvi. Cizrnu uvaříme do měkka, přidáme kurkumu nebo kari koření, sůl pepř, zahustíme světlou jíškou. Toust opečeme a potřeme bylinkovým máslem.
Kuřecí stehno pečené v zelí
Kuřecí stehno osolíme, opepříme, vložíme do zelí. Zelí před tím dáme na cibulový základ, přidáme slaninu a kuře do něj vložíme. Pečeme.
Pstruh na másle s bramborem
Omytého pstruha, osolíme, obalíme v hladké mouce s kořením na ryby. Dáme na plech péct. Na rybu nezapomeneme položit plátek másla.
Rajčatová polévka s těstovinou
Světlou cibulkovou jíšku zalijeme vodou, prošleháme, přidáme rajčatový protlak, sůl, cukr, ocet, bobkový list, vaříme. Do provařené polévky dáme připravenou zavářku. Zjemníme máslem.
Sekaná pečeně s bramborem
Omyté hovězí a vepřové maso umeleme s cibulí a máčenou žemlí v mléce, přidáme česnek, sůl, vejce, majoránku, hrubou mouku a strouhanku. Z těsta utvoříme šišky, které upečeme. Vypečenou šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, provaříme a přecedíme. Nakonec přidáme máslo.
Treska s kurkumovou omáčkou a polentou
Tresku omyjeme, osolíme, opepříme. Dáme péct s kouskem másla do trouby. Oloupanou šalotku a česnek nasekáme, mrkev a pórek očistíme, nakrájíme na tenké nudličky, rajčátka rozkrojíme na poloviny, dáme na pánev. Cibulku a česnek necháme zesklovatět, přilijeme bílé víno, vývar, necháme zredukovat asi na polovinu, vmícháme hořčici, med a kurkumu, přivedeme k varu a přidáme pórek, mrkev a rajčátka. Omáčku provaříme asi deset minut a zjemníme smetanou.
Polentu vaříme jako kaši. Do horké vody za stálého míchání vsypeme polentu. Dochucujeme solí. Vytvarujeme pyramidky a zapékáme v troubě.
Polentu vaříme jako kaši. Do horké vody za stálého míchání vsypeme polentu. Dochucujeme solí. Vytvarujeme pyramidky a zapékáme v troubě.
Vepřový plátek na mrkvi
Vepřové maso, nejlépe pečeni osolíme, opepříme a vcelku dusíme. Mezitím na cibulovém základě podusíme na kostičky nakrájenou mrkev a přidáme k masu. Dusíme společně. Po změknutí maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme do zlatohněda a zalijeme vodou. Provaříme a dochutíme. Maso nakrájíme na plátky.
Zapečené těstoviny s brokolicí
Uvaříme těstoviny. Propláchneme. Brokolici uvaříme do poloměkka, scedíme, nakrájíme na menší kousky. Smícháme, osolíme, opepříme. Dáme na plech a zalejeme rozmíchaným vejcem s mlékem. Zapečeme.
Zeleninové rizoto z bulguru
Bulgur uvaříme v osolené vodě. Zeleninu(mrkev, cuketa, lilek, hrášek, paprika) podusíme a smícháme dohromady s bulgurem. Dochutíme solí, pepřem. K podávání přidáváme nastrouhaný tvrdý sýr.